Moottoriurheilua Youtubessa

Youtubekanavia joka lähtöön

Moottoriurheiluaiheisia videoklippejä ja tallenteita löytyy niitä etsivälle internetistä loputtomasti. Youtubesta löytyy valtavasti moottoriurheiluaiheista materiaalia ja kanavia eri hakusanoilla. Varsinaisten kisakoosteiden ja asiapitoisen materiaalin lisäksi siellä pääsee katsomaan ihmisten luomaa omaa ja ihan kaiken tasoista materiaalia, ja joskus onkin vaikeaa löytää kaiken tarjonnan joukosta se mitä haluaa todella katsoa.

Valikoimaa on niin paljon, että runsauden pula saattaa alkaa vaivata, ja netin syövereihin uppoutuukin helposti katsomaan videoita yksi toisensa jälkeen. Tässä esitellään muutama valittu moottoriurheiluaiheinen sivusto, joista löytyy helposti ja runsaasti laadukasta youtubemateriaalia suomalaiseen makuun.

Moottoriurheilu.tv

Moottoriurheilu.tv on erittäin selkeä internetsivusto josta löytyy samaan paikkaan koottuna runsaasti ja monenlaista moottoriurheiluun liittyvää viihdettä ja infoa, paitsi videoita niin myös paljon muuta materiaalia. Moottoriurheilu.tv löytyy myös suoraan Youtube -sivuilta hakemalla, mutta siellä ei materiaalia kovin paljoa ole.

Internetsivuilta löytyy tietoa todella paljon kaikissa muodoissaan, ja etsimisen helpottamiseksi ne on jaoteltu eri kategorioihin (autot, pyörät, muut) , jotka on puolestaan luokiteltu selkeästi omiin sarjoihinsa, joista jo sellaisenaan saa infoa eri tyyppisistä moottoriurheilun alalajeista. Luokittelut menevät näin:

AUTOT – ralli / rallisprint / rata-ajo / rallicross / jäärata-ajo / endurance / autosuunnistus / crosscart / offroad / tulevaisuuden tähti / pienoisautoilu / karting / jokamiehenluokka / drifting / drag racing / tasanopeusajo / autoslalom / taloudellisuusajo / eMotorsport

PYÖRÄT – motocross/ road racing / enduro / trial / speedway / maarata / drack racing / flat track / cross country / supermoto / jäärata / jääspeedway / classic RR / classic motocross

MUUT- ATW / snowcross / MK -enduro / watercross.

Myös varsinainen TV -osio mukailee samaa jaottelua, tosin suppeammin lajivaihtoehdoin ja tämä selkeys onkin näiden sivujen käyttökelpoisuuden kulmakiviä. Tv-osiosta löytyy sekä sivujen oma TV -osio, että Youtube -videoiden osio. Lisäksi sieltä löytyy luokka “Uusimmat”, josta löytyy tuoreimpia videokoosteita, nyt esimerkiksi MM-rallin Jyväskylän osakilpailuun liittyen, tai uutisia AKK:sta joka mm. panostaa junioreihin uuden nuorisopäällikön avulla.

Moottoriurheilu.tv -sivuilta löytyy runsas kuvagalleria jossa kuvakoosteet löytyvät selkeästi kisoittain luokiteltuna. Blogi -osiossa on lukuisia moottoriurheiluaiheisia tai aihetta sivuavia blogeja. Näistä kirjoittajan huomion herätti 7 -vuotiaan Eeka Laaksosen blogi: “Musta tulee vielä joku päivä motocrossin maailmanmestari”.

Tulokset -sivulla on nähtävissä kaikki tuoreimmat kilpailutulokset niin auto kuin pyöräurheilussa, ja Hall of Fame -sivulla on esittelyt kaikkien aikojen suomalaiset moottoriurheilun maailmanmestarit.

Internetsivujen Youtube -osiosta todella löytyy laaja määrä kaikkeen moottoriurheilun kirjoon liittyvää laadukasta materiaalia, muun muassa haastatteluja, kisakoosteita, dokumentteja, vlogeja, uutiskoosteita, kisojen parhaita paloja… Moottoriurheilu.Tv:n Youtube -kanavalla on seuraajia hiukan yli tuhat ja siellä on katsottavissa tällä hetkellä ainoastaan neljä videota.

Ralli-SM Netti-TV

Youtube kanava Ralli-SM Netti-Tv julkaisee hyviä koosteita ja tallenteita rallikisoista ja pyrkii aktiivisesti kehittämään tuotantoaan yhä enemmän katsojaystävälliseksi. Videoiden tekijät ovat kiinnostuneita katsojien mielipiteistä, ja he ovatkin saaneet kehittävää palautetta mm. toiveista jättää musiikki koosteista pois ja antaa autojen äänen jäädä kuuluviin.

Nettirabbi

Youtubessa yli 15 tuhatta tilaajaa sivuilleen kerännyt Nettirabbi julkaisee sivuillaan lukuisia rallivideoita, selkeästi eri vuosien alle lajiteltuna. Mm. Neste Rallysta koosteita on useita, samoin katsottavissa on videoita muun muassa Multia Rallista, Keuruun Minirallista, Pohjanmaa-rallista. Rallivideoita on sivulla aina vuodelta 2010 saakka.

Lyte Media

Lyte Median Youtube -sivuilla on katsottavissa vasta muutama rallikooste tältä vuodelta, mutta ne ovat ralleista joista ei materiaalia löydy muuten niin paljoa, eli esimerkiksi Enset Oy SM-Rallista, Oili Jalonen rallista sekä Tengtools -rallista. Sivustolla ei ole tilaajia vielä kovinkaan montaa.

Sportsman

Sokerina pohjalla esiteltäköön hiukan erilaista moottoriurheilua esittävä Youtube -sivusto, joka on kerännyt tilaajia jo yli 23 tuhatta, eli Sportsmanin traktoriurheiluvideoita näyttävä sivusto. Siellä on katsottavissa tracktor -pulling kisakoosteita aina vuodesta 2000 saakka, ja lisäksi löytyy materiaalia mm. mäkivetokisoista.