Miten Kimi Räikkösestä tuli Kimi Räikkönen?

Kimi, tai oikeastaan Kimi-Matias, Räikkönen syntyi lokakuussa 1979 Espoossa, ja hän on ajanut suoraan sekä suomalaisen että kansainvälisen autourheilukansan sydämiin. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka Kimi Räikkösestä tuli Kimi Räikkönen ja kuinka hän onnistui saavuttamaan F1-sarjan huipun.

Kimin uran saavutukset

Uransa aikana Kimi on ehtinyt edustaa niin Lotusta, Ferraria, McLarenia, Sauberia kuin Alfa Romeotakin. Hän on ottanut osaa jo yli 300 kilpailuun ja yli 300 starttiin ja saavuttanut maailmanmestaruuden vuonna 2007. Yhteensä hänelle on kertynyt yli 20 voittoa ja yli 100 palkintosijaa. Nopeimpia kierroksia hän on ajanut noin 50 kappaletta. Ensimmäisen kilpailunsa F1-sarjassa hän ajoi Australian GP 2001 -kilpailussa ja ensimmäisen voittonsa hän sai Malesian GP 2003 -kilpailussa. Kaudella 2018 Kimi sijoittui F1-sarjan sijalle 3 kaikkiaan 251:llä pisteellä.

Kohti huippua

Kimin kaasuttelu kohti moottoriurheilun huippua lähti karting-luokasta, josta hän vähitellen siirtyi kovemmille radoille. Räikköstä on kuvattu luonnonlahjakkaaksi kuljettajaksi, jonka persoona on voimakas. Hän ei juurikaan välitä lajin saamasta mediahuomiosta tai siihen liittyvästä politikoinnista, vaan keskittyy tekemään radalla parhaansa. Jos haluat tietää, millaisen kuvan Kari Hotakainen on luonut Kimin elämästä aiheella Elämäni kilpa-autoilijana, kannattaa lukea Hotakaisen kirja Tuntematon Kimi Räikkönen.

Kirja valottaa hyvin sitä, kuinka vaatimattomista kotioloista lähtenyt Kimi onnistui murtautumaan F1-ratojen huipulle. Kirjassa ääneen pääsee itse Kimi, minkä lisäksi kirjaa varten on haastateltu muun muassa hänen äitiään, vaimoaan, veljeään, muita kuljettajia, tallipäälliköitä, fysiovalmentajaa, mekaanikkoja, manageria sekä uskottuja ystäviään. Näin Kimistä muodostuukin tavallista monipuolisempi kuva, sillä kirja tarjoaa tilaisuuden kurkistaa myös F1-tähden perhe-elämään ja vapaa-aikaan. Se sisältää myös dramaattisia hetkiä, joilta ei tässä ammatissa juuri voi välttyä. Kirjaa on kuvailtu samaan aikaan liikuttavaksi, humoristiseksi ja jopa hurjaksi, ja se soveltuu luettavaksi sellaisillekin lukijoille, joita moottoriurheilu ei juurikaan kiinnosta. Tämä kirja on nimittäin kertomus menestyksen tavoittelusta ja sen saavuttamisesta, ja Kimi onkin loistava esimerkki siitä, kuinka vaatimattomistakin oloista on mahdollista ponnistaa menestykseen. Juuri tästä syystä Kimi on oivallinen ja inspiroiva esimerkki kenelle tahansa.